Waarom kies je voor een uitvaartverzekering?

uitvaartverzekering

Een uitvaartverzekering dekt de kosten van een begrafenis of crematie in een geldbedrag of in natura. Een uitvaart kan duizenden euro’s kosten. Indien de persoon in kwestie die is overleden niet is verzekerd en er geen spaargeld achter de hand is, is een uitvaart duur en soms onbetaalbaar voor nabestaanden. Een zeer lage premie per maand dekt al een uitvaart vanaf ongeveer 7000 euro. Voor een iets hogere premie kun je ook een uitgebreide uitvaart naar wens krijgen. Bedragen van soms wel 10.000 euro of meer zijnd dan gedekt voor een begrafenis. Wat kost een uitvaart? De bedragen voor een uitvaart liggen ongeveer tussen de 7000 en 10.000 euro.

Vormen van uitvaartverzekeringen

Er zijn verschillende soorten verzekeringen voor de uitvaart. De kapitaalverzekering keert een bedrag uit na overlijden. Dit bedrag is vrij besteedbaar door nabestaanden. Hiermee kan de uitvaart worden geregeld. De combinatieverzekering is een mix van een kapitaalverzekering en natura begrafenisverzekering. De uitvaart wordt hierbij in natura geheel door de verzekeringsmaatschappij geregeld en hierop volgt een aanvullend vrij besteedbaar geldbedrag. De natura begrafenisverzekering keert geen bedrag uit maar regelt de begrafenis zonder dat men daarvoor hoeft te betalen. Dit is vaak een standaard begrafenis met alles wat bij de begrafenis hoort zoals rouwkaarten, rouwboeketten, condoleances, een kist en grafsteen of crematie. Eventuele extra’s zijn hier voor eigen rekening. Bij een tweelevenpolis zijn beide partners op eenzelfde polis verzekerd. Een gezamenlijke en gelijke premie dekt de uitvaart als een van de twee komt te overlijden.

uitvaartverzekering

Is er een verschil tussen de uitvaart en overlijdensrisicoverzekering?

Daar is inderdaad een verschil tussen. De overlijdensrisico verzekering dekt in tegenstelling tot een begrafenisverzekering tot een bepaalde periode. Als de persoon voor de gedekte periode overlijdt wordt er uitgekeerd. Indien de persoon pas na deze periode en na het einde van de verzekering overlijdt wordt er niks uitgekeerd. Deze verzekering is daarom geschikt voor mensen die een hoger risico op voortijdig overlijden hebben zoals een terminale ziekte bijvoorbeeld. Een begrafenisverzekering dekt levenslang ook als iemand vroeg komt te overlijden. Ook keert de begrafenisverzekering altijd uit.

De plus en minpunten van een begrafenisverzekering

De voordelen van een verzekering voor en uitvaart zijn de zekere dekking en daarbij kan er gegarandeerd een uitvaart plaatsvinden. Ook is de maandpremie zeer laag. Vaak betaal je maar een bedrag van ongeveer 10 euro per maand. Een nadeel kan zijn dat de natura uitvaart alleen een vrij kale basic uitvaart met alle essentiële benodigdheden uitkeert. Speciale gelegenheden en extra’s dienen zelf te worden betaald. Een ander nadeel kan leeftijd zijn. Soms worden ouderen bij het afsluiten op hoge leeftijd niet geaccepteerd door de verzekeraar of betalen een hogere premie.

Drie tips die handig zijn bij het afsluiten van een begrafenisverzekering

Uitvaartverzekeringen vergelijken is een goede tip om polisvoorwaarden en premies met elkaar te vergelijken. Zo kun je makkelijk de geschikte uitvaartverzekering vinden. Naast uitvaartverzekeringen vergelijken is het handig om te kijken hoe uitgebreid je de uitvaart wilt. Ga je voor een standaard of uitgebreide bijzondere uitvaart? Hou rekening met de dekking en daarbij behorende premie. Maak een eventuele checklist met jouw wensen. Kijk wat voor jou het beste is. Ga je voor een kapitaal, combi of natura verzekering? Weeg voor en nadelen per soort verzekering tegen elkaar af.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *