testament opstellen
Juridisch

Testament opstellen

Een testament opstellen, waarom is dat zo belangrijk?

Als je nog jong bent, dan denk je als het goed is weinig of nooit na over de dood. En al helemaal niet over dingen die je daaromtrent zou kunnen regelen. Wanneer je echter ouder wordt zou dit kunnen veranderen. Je krijgt een vaste partner en wellicht kinderen. Voor hen wil je mogelijk een aantal zaken goed regelen en wel zodanig dat hier nooit discussie over kan ontstaan. Een testament opstellen is echter geen gemakkelijke klus. Dit komt mede doordat dit in onberispelijke, notariële taal geschreven moet zijn. Gelukkig zijn er bedrijven die gespecialiseerd zijn in testamenten en het opstellen ervan. Deze bedrijven kun je dan ook prima benaderen om hulp in te roepen.

Overlijden

Wat regel je via een testament?

Het belangrijkste wat je regelt in een testament is vastleggen wie je erfgenamen zijn en wie wat van jou moet ervan zodra je onverhoopt komt te overlijden. Zeker als je geen echtgenoot of geregistreerde partner hebt is dat belangrijk. Heb je deze namelijk wel, dan is deze persoon automatisch je eerst erfgenaam. Eventuele kinderen zijn de volgende in de rangorde zoals de wet dit voorschrijft. Maar om tal van redenen zou je misschien deze volgorde willen veranderen. Misschien heb je wel andere familieleden met wie je een zeer nauwe band hebt en wil je dan ook aan hen iets nalaten. Ook het doneren van een deel van je vermogen aan een goed doel is mogelijk. Kortom, je kunt er precies die kant mee op die je wenst.

Ondersteuning

Meer duidelijkheid zorgt voor minder conflicten

Een voordeel dat je sowieso bewerkstelligt als je een testament hebt, is dat je familie over duidelijkheid beschikt na jouw overlijden. Daardoor kan er geen discussie ontstaan over wie eventueel waar recht op heeft. Conflicten worden dan ook op voorhand al voorkomen.