Verzorging

Planten verzorgen

Wat kan het mooi zijn, je hele woonkamer vol met planten. Maar planten vereisen ook heel wat onderhoud. Het verschilt natuurlijk per plant hoe en wanneer je ze moet verzorgen, maar over het algemeen heeft elke plant onderhoud nodig.

Kamerplanten

Naast het water geven aan de planten en ze in het juiste licht zetten is er nog iets heel belangrijks waar je rekening mee moet houden. Er kunnen namelijk zonder dat jij het gelijk door hebt insecten in je planten gaan leven die je planten van binnen op zullen eten. En dit is natuurlijk erg zonde van je plant. Een voorbeeld van zo’n insectje is Spint. Spint is een heel minuscuul beestje met 8 poten. Je hebt veel verschillende soorten spintmijten en ze verschillen ook allemaal van kleur en grootte: bamboemijt, cyclamenmijt en anthuriummijt. De meest voorkomende spint is de kasspint of de bonenspintmijt. De kasspint is rond de 0,5 mm groot en wordt daarom vaak met het blote oog over heen gekeken. Wil je toch graag herkennen of je spint op je kamerplanten hebt? kijk dan eens op de bladeren van de plant, zie je kleine, gele stipjes of spinrag vorming tussen de bladeren? Dan is de spint hier gegarandeerd geweest. En als het zo ver is wil je de spint natuurlijk zo snel mogelijk bestrijden. spint bestrijden kan op verschillende manieren. Maar de meest biologische manier is door roofmijt tegen spint te gebruiken. Door roofmijten over de bladeren van je planten uit te strooien zullen ze de spint zelf, én de eitjes ervan op eten. Dit is de beste manier voor je planten en voor het milieu!

Moestuintje

In de zomer is het ook superleuk om een eigen moestuintje te hebben! Voor jong en oud, je hebt namelijk altijd wat te doen. Je kan er van alles zelf in verbouwen. Verse kruiden zoals munt en tijm, fruit zoals aardbeien en bramen en groentes zoals sperziebonen en sla. Veel ouderen hadden vroeger ook een eigen moestuintje zodat ze elke dag lekkere verse groentes en fruit hadden. En je blijft lekker in beweging. Helaas komen spint en andere insecten ook voor in kassen van een moestuintje. Door het broeierige effect in de kas is dit de perfecte plek voor spint om zich te ontwikkelen. Door de opwarming van de aarde zullen we ook steeds meer warme en kleffe dagen krijgen en daarom is het beter om spint te voorkomen. Door de planten niet in de tocht te laten staan en door ze regelmatig te bevochtigen met een plantenspuit heb je alweer minder kans op spint!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *