Stenzo stoffen
Tip

Op zoek naar kleding of losse stoffen? Ga schoon en verantwoord!

Als je nieuwe kleding koopt of stoffen aanschaft om zelf nieuwe kledingstukken van te maken, dan heb je ontzettend veel dingen waar je op kunt letten. Alleen losse stoffen zijn er al in zo veel soorten en maten. Daarbij kijk je natuurlijk naar de modellen die je er mogelijk mee kunt maken, maar ook let je op de kleuren, patronen en het soort stof. Hierbij geniet het de voorkeur wanneer je ook enige aandacht besteedt aan de herkomst van de stof. Het is immers belangrijk om te weten dat jouw stoffen op een correcte manier tot stand zijn gekomen, toch? De stof zelf bekijken of aanraken, daarmee kun je dat maar zelden goed controleren. Daarom is het maar goed dat er allerlei keurmerken en certificaten in het leven zijn geroepen. Als een product of een stuk stof beschikt over een bepaald keurmerk, dan wordt dit altijd op een labeltje aan het product medegedeeld. Goede kans dat je iets in de trant van Ökotex ziet staan op het label. Dit is een bekend keurmerk in de kledingsector. Bij onder meer Stenzo stoffen zul je merken dat de meeste producten dit label met zich meedragen. Echt een pré om op te letten als consument! Waarom? Dat lees je hieronder.

Stenzo stoffen

Draag bij aan deugdelijke en veilige werkomstandigheden

Kleding is nu eenmaal een eerste levensbehoefte. De productie van nieuwe kleding zal dan ook altijd moeten plaatsvinden. Daar is op zich niets mis mee. Wel is het een alarmerend feit dat de kledingindustrie zo vervuilend is. Kleding maken is jammer genoeg gebaseerd op een heel intensief productieproces. Om de kosten te drukken nemen veel kledingbedrijven het niet zo nauw met de kwaliteit van de arbeidsomstandigheden. Sommige merken doen alles om het zo goedkoop mogelijk te maken. Zowel mens als milieu zijn daar absoluut niet bij gebaat. Wat je vaak ziet is dat grote, westerse kledingbedrijven in armere landen fabrieken plaatsen. In deze fabrieken zijn de arbeidsomstandigheden vaak allerminst oké. Vele mensen doen eentonig werk en dat hele dagen achter elkaar. Dit tegen een buitenproportioneel laag loon en niet zelden in vieze en onveilige omstandigheden. Ook kinderarbeid is op veel plekken aan de orde van de dag. Deze situaties moeten uiteraard verbeterd worden. Daar kun jij een steentje aan bijdragen en wel door kleding of stoffen te kopen waarvan is aangetoond dat de afkomst in orde is. 

Wat zegt het Ökotex-certificaat precies?

Meestal wordt wanneer dit label aangehaald wordt simpelweg gesproken over het Ökotex label. Echter wordt hiermee meestal Ökotex Standard 100 bedoeld. Dit label heeft betrekking op alle producten van textiel. Naast kleding gaat het dus ook om beddengoed en sommige soorten speelgoed. Een Ökotex label aan een product zegt in eerste instantie dat dit product geen stoffen heeft die schadelijk zouden kunnen zijn voor de gezondheid van de gebruiker. Heeft een kledingstuk niet dit label of een soortgelijk keurmerk? Dan kan je kleding onderdelen bevatten die aan de basis van huidirritatie of allergische reacties staan. 

Stenzo stoffen

Het onderscheid tussen Ökotex 100 en 1000

In dit artikel praatten we tot op heden alleen over Ökotex Standard 100. Het keurmerk Ökotex 1000 verdient echter ook aandacht. Om dit certificaat te verdienen moet je nog een stapje verder gaan. Kledingfabrikanten die Ökotex 1000 willen verdienen moeten kunnen bewijzen dat een product op een milieuvriendelijke en mensvriendelijke manier tot stand is gekomen. De arbeidsomstandigheden waarin dit product wordt gemaakt moeten dus echt deugen. Blootstelling aan schadelijke gassen of stoffen is een van de dingen die zeker niet mogen gebeuren, wil je dit certificaat verdienen. Wil je weten of jouw kledingstuk of stuk stof hieraan voldoet? Check dan of er een labeltje aan zit waar ‘100 plus’ op staat. Dit duidt op het keurmerk Ökotex 1000.

Hoe wordt er gecontroleerd?

Als je een stuk stof of een kledingstuk wenst te controleren op de aanwezigheid van schadelijke elementen, dan is het nagenoeg altijd onmogelijk om dit met het blote oog te doen. Daarom wordt dit gedaan in laboratoriums die hierin gespecialiseerd zijn. Ook organiseert Ökotex met enige regelmaat een bedrijfsaudit. Daarbij gaan onafhankelijke en gekwalificeerde controleurs onaangekondigd op bezoek bij een kledingbedrijf, waarbij sprake zal zijn van een strenge controle. De instantie die deze test heeft uitgevoerd kun je later ook terugzien op het labeltje van je product, als het kledingmerk dit label inderdaad verdiend blijkt te hebben natuurlijk. 

Stenzo stoffen