Nieuw in beleggen? Kijk eens naar een ETF.

Beleggen is niet voor iedereen weggelegd. Speculeren blijft spannend. Soms durf ik het zelfs eng te noemen. Je werkt namelijk hard voor het geld dat je verdiend en je wilt dat niet opeens kwijtraken. Maar beleggen kan ook heel interessant en leuk zijn. Door je risico te spreiden en zonder emotie te werk te gaan, kan beleggen heel lucratief zijn. Daarnaast kan je veel leren over de financiële markten. Als je nieuw bent in beleggen is het gemakkelijk om overrompeld te worden door alle informatie. Vandaag help ik de startende belegger een klein beetje door te praten over ETF’s en speculeren in het algemeen. Er zijn namelijk verschillende manieren waarop je kunt beleggen. Het risico dat je neemt hangt af van het product dat je koopt. Bij obligaties zijn de risico’s relatief laag, en met een future kan het risico enorm hoog zijn. Ik raad het een beginnend belegger aan om een ETF te kopen en vandaag leg ik uit waarom.

 

Wat zijn ETF’s?

Laat ik meteen voorop stellen dat ik geen officieel beleggingsadvies geef. Het enige wat ik vandaag probeer te doen is de financiële markt simpeler te maken voor diegene die daar in is geïnteresseerd. Een ETF kan heel interessant zijn voor een beginnend belegger. Maar wat zijn etf's? Met een ETF kan je investeren in een pakket aan aandelen. Dit kan letterlijk het aandelenpakket van de AEX zijn. Zo kan een ETF een index volgen, maar ook een specifiek samengesteld aandelenpakket. Een ETF is geen fonds dat wordt beheerd. De kosten van een ETF zijn dus ook relatief laag. Het is een hele mooie manier om wat passieve vermogens groei te krijgen. Daarnaast kan je met een ETF is veel aandelen tegelijkertijd beleggen waar je normaal gesproken geen geld voor zou hebben. Wat zijn etf's? Eigenlijk gewoon een pakket aan aandelen die met de markt mee bewegen.

 

Hoe koop ik een ETF?

Je kan bij de meeste brokers in Nederland ETF’s kopen. Aan het einde van de dag blijft het wel speculeren. Je bent namelijk aan het speculeren over een prijsstijging of prijsdaling. Beleggen brengt ook risico’s met zich mee en vaak liggen er veel addertjes onder het gras. Zo kan een ETF niet altijd precies de koers van een beurs volgen, zijn er liquidatierisico’s en zijn er valutarisico’s. Als deze termen jou niks zeggen moet je je nog iets verder verdiepen in ETF’s en beleggen in het algemeen. Pas als je weet wat je doet zal ik beginnen met beleggen, maar voor de beginnend belegger raad ik een ETF aan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *