Tripel bier
Tip

Het bekende Tripel bier

Speciaalbieren zijn onder Nederlanders erg geliefd. Een speciaalbier dat erg veel wordt gedronken, is Tripel bier. Tripel bier heeft een historisch verleden en dat maakt het voor veel bierliefhebbers extra interessant. Naast de geschiedenis is het ook onder veel mensen geliefd door het hoge alcoholpercentage. Zo zit er in Triple bier tussen de 7 en 10% alcohol. Er zijn momenteel veel soorten Tripel bier te verkrijgen. Echter is het ontstaan van het Tripel bier minder bekend.

Volle smaak

De geschiedenis van Tripel bier

Waar het woord Tripel vandaan komt is niet 100% duidelijk. De voornamelijkste reden is dat het de sterkte van het bier aanduidt. In 1936 werd de term Tripel voor het eerst bekend. Zo brouwden Westmalle toen een extra sterk biertje om de opening van hun nieuwe brouwzaal te introduceren. Na dit moment werd deze zware bier variant snel verspreid. 

Alcohol

Het brouwproces

Het brouwproces van Tripel bier is erg kenmerkend. Zo wordt er extra gist toegevoegd om voor de complexe smaak te creëren. Naast de gist draagt de hop en mout ook bij aan de bitterheid van de biersoort. De hoeveelheid mout die wordt gebruikt bij Tripel bier is 3 keer hoger dan bij een standaard biersoort. Daarnaast wordt er extra suiker toegevoegd om het hoge alcoholpercentage te creëren. Naast dat de extra suiker zorgt voor meer alcohol, maakt dat de smaak ook zoeter.