Tip

Behandeling van lichamelijke klachten bij honden

Blessures die honden oplopen in de gewrichten, pezen en spieren kunnen behandeld worden door een honden fysiotherapeut. Door onderzoek en nieuwe ontwikkelingen wordt het steeds duidelijker dat het verstandig is om een goede nazorg te bieden na specifieke aandoeningen, kwetsuren en blessures.

Een blessure is zo opgelopen

Honden houden van bewegen, zoals lekker rennen in het bos, of naast de fiets van het baasje. Maar ook van spelen en vechten met andere honden. Tijdens deze acties kunnen verschillende blessures ontstaan, zoals een gebroken been of verrekking van spieren, pezen of banden.Wanneer een hond een blessure oploopt, is het goed om hem niet te lang met de blessure door te laten lopen. Vraag bij twijfel altijd advies aan de dierenarts. De beste resultaten worden bereikt kort nadat de blessure is opgetreden. Zo nodig wordt je doorverwezen naar fysiotherapie.

Fysiotherapie voor honden

Fysiotherapie ondersteunt ook bij honden het lichaam om schade aan weefsel en spieren te helpen herstellen. Tijdens de behandeling wordt gebruik gemaakt van de natuurlijke helingsprocessen. Het genezingsproces neemt al gauw maanden in beslag. In deze tijd zal de fysiotherapeut het lichaam stimuleren om het beschadigde weefsel weer in de originele staat terug te brengen.

Behandeling van de fysiotherapeut

Fysiotherapie is het geneeskundig behandelen van allerlei afwijkingen van de normale lichaamshouding en –functie. Er wordt uitsluitend gebruik wordt gemaakt van natuurlijke krachten, zoals licht, lucht, water elektriciteit, warmte, koude, massage, bestraling, oefeningen, enzovoort. Door het combineren van handwerk en de laatste

ontwikkelingen van de fysiotherapie apparatuur, zijn de laatste jaren de mogelijkheden om blessures te behandelen enorm toegenomen. Veel aandoeningen die men bij dieren vroeger niet met goed resultaat kon behandelen, zijn vandaag de dag door fysiotherapeuten wel met groot succes te behandelen.

Angst kan het herstel in de weg staan

De fysiotherapie zet een genezingsproces in werking. Dat genezingsproces heeft uiteraard tijd nodig om de opgelopen schade te herstellen. Wanneer een hond bijvoorbeeld angstig of ongeduldig is is, zal dat het genezingsproces niet ten goede komen. Bach rescue hond kan de hond juist op dit gebied ondersteunen. En zo de kans op genezing te vergroten. Een hond snap immers niet dat die fysiotherapie voor zijn eigen bestwil is en snapt misschien niet goed wat er allemaal gebeurt. Een steuntje om rustig te blijven kan dan geen kwaad.